Jeden název, více věcí

17.5.2023 15:49 · 629 views aloso77

Dnes jsem zadával do vyhledávače jeden výraz. Ano nejsem vševědoucí a občas něco hledám, občas vím, nebo spíše tuším, jak se určitá věc jmenuje, nebo co to je. Jen se jdu ujistit, abych nebyl za úplného pravého amatéra, který jen hlásá, já vím já znám a přitom ví úplný ho...! A tak v komunikaci padlo že dotyčná ráda GAROTTU. Bylo mi jasné, že půjde o nějakou krásnou pomůcku používanou ve středověku k mučení a v lepším případě usmrcení, jen jsem si nebyl úplně jist o co se jedná. Požádal jsem tedy strýce Googla o radu.

A tak jsem se dozvěděl, že GAROTTA byl ďábelský popravčí nástroj používaný ve Španělsku Portugalsku a jejich koloniích. Je to železný obojek, který se odsouzenému nasadil na krk a vzadu byl šroub, který se dal utahovat a tím byl popravovaný postupně udušen. Věřím že správné masochistce by použití obojku udělalo radost.

Další výraz slova GAROTTA, co jsem našel, je kompost v pytlích. No nevím, sice se prodává i ve větším balení, ale moc radosti, by asi neudělalo, zasypávat subku kompostem. Už jen ta představa jak nahá leží na zemi s poutama na rukou a nohou a z igelitového pytle se na ní sype zemina.

A třetí výraz GAROTTA je dle Českého horolezeckého svazu, skála v přírodní rezervaci Příhrazské skály. A ano, zde bude, asi nejčastější dosažení vrcholu. Jak u žen u mužů a dokonce i u vanilek.

Další výraz pro GAROTTU jsem radši nehledal